PER MATURANTAT

 

  ''KLIKONI KETU''

 

Matura, koeficientet qe propozohen per shkollat e mesme PDF Print
 
maturantetMaturantet qe duan te fitojne sa me shume pike ne provimet e Matures Shteterore duhet te zgjedhin lendet e preferuara, per te cilat vlen me shume shkolla qe kane mbaruar. Sepse pikerisht ato do te luajne nje rol te madh ne vleresimin perfundimtar qe do te kryhet nga Qendra Kombetare Arsimore e Vleresimit te Provimeve. Propozimet e pritshme verejne se koeficienti me te larte e kane shkollat e Mesme te Pergjithshme, te profilit natyror. Sipas burimeve, ne kete grup perfshihet edhe seksioni dygjuhesh francez ne Korce, tek shkolla "Raqi Qirinxhi". Ndersa per sa u perket lendeve te preferuara, koeficientet pritet te vendosen ne baze te karakterit te shkolles. Keshtu, per shembull, per deget e Fakultetit te Historise dhe Filologjise, lendet e preferuara me koeficient me te larte pritet te jene: Histori + Gjeografi, Sociologji + Filozofi + Ekonomi Tregu si dhe Anglishtja, per ata qe nuk e kane provim te detyruar. Cdo dege e shkolles se larte pritet te kete ne dispozicion 5 koeficiente nga 1.0 deri ne 1.4, me te cilet vendos preferencen e saj per llojet e ndryshme te shkollave te mesme te grupuara ne 10 grupe kryesore. Sipas specialisteve te MASH-it, ekziston mundesia qe te vendoset i njejti koeficient per 2 e me shume lloje shkollash. Secila nga 3 notat e para (nota mesatare dhe 2 notat per provimet e lendeve te detyruara) shumezohen me koeficientet e vendosur nga dega e fakultetit respektivisht llojit te shkolles se mesme qe ka kryer kandidati. Gjithashtu, cdo dege e shkolles se larte shpall gjithashtu parapelqimin e vet per lendet me zgjedhje te profilit te saj.

Propozimet

Sipas burimeve nga MASH, cdo dege e shkolles se larte pritet te kete ne dispozicion 5 koeficiente nga 1.0 deri ne 1.4, me te cilet vendos preferencen e saj per llojet e ndryshme te shkollave te mesme te grupuara ne 10 grupe kryesore, megjithate, vendimi do te merret pas konsultimeve.


Gratis Homepage von Beepworld
 
Verantwortlich für den Inhalt dieser Seite ist ausschließlich der
Autor dieser Homepage, kontaktierbar über dieses Formular!